Blog

Blog

Když se řekne "nutriční terapeut", spoustě lidí naskočí jen jedno slovo – redukce. Ale práce nutričního terapeuta je mnohem širší a může být užitečná v mnoha různých životních situacích. Ať už tě trápí konkrétní zdravotní potíže, chceš si ujasnit, co a jak vlastně jíst, nebo se snažíš vymanit z kolotoče výčitek a diet, právě odborné vedení může být...

Poruchy příjmu potravy jsou závažná psychická onemocnění, která se projevují dlouhodobě narušeným vztahem k jídlu, tělu a sobě samému. Často se objevují v dospívání nebo mladé dospělosti, ale mohou propuknout v jakémkoliv věku. Problém není jen v jídle samotném – poruchy příjmu potravy (PPP) jsou výrazem hlubší psychické nepohody, nespokojenosti a...

Zelenina je víc než jen příloha na talíři plná vlákniny. Samozejmě, že i to, ale její barevnost a různorodost souvisí také s obsahem látek, které dokáží podpořit zdraví díky svým blahodárným účinkům. Množství těchto látek je ale někdy ovlivněné způsobem, jakým ji připravujeme. V tomto článku se dozvíte, jak zeleninu připravovat tak, abyste o tyto...

Vláknina je často označována za jednu z klíčových složku vyváženého stravování. Přesto ji mnoho lidí nepřijímá v dostatečném množství. Denní doporučený příjem vlákniny dle Světové zdravotnické organizace je pro dospělé je 25 gramů. Proč je vláknina tak důležitá, kde ji najdeme a jak ji jednoduše zařadit do každodenního jídelníčku?

Potravinová alergie na mléko a laktózová intolerance patří mezi často zaměňované zdravotní stavy. Přestože jsou si v některých příznacích velmi podobné, jedná se o dva zcela odlišné mechanismy, které vyžadují odlišné přístupy. Jaké jsou jejich hlavní rozdíly a co byste o nich měli vědět?

Sýry jsou pro naše tělo rozhodně prospěšné a to především kvůli vysokému obsahu vápníku a bílkovin. Podobně jako s jakoukoliv jinou potravinou se ale ani na sýry nelze dívat černobíle. Přestože obsahují prospěšné živiny, nachází se v nich také množství tuku a soli. Proto je vhodné tyto údaje při nákupu sledovat.

Je hnědý cukr lepší než bílý? Je součástí spousty "zdravých" receptů. V obchodě za něj dáte tronásobek ceny bílého. Ale přináší ve skutečnosti nějaké benefity? ⠀

Často se v nutriční poradně potkávám s tím, jak se mi pacienti provinile svěřují, že kávu pijí každý den a nemohou se svého zlozvyku zbavit. Jak to tedy s prospěšností kávy je? ⁣

Existuje spousta faktorů, které Vaši aktuální potřebu tekutin ovlivňují (nemoc, počasí, fyzická aktivita…). To všechno by bylo ale velmi obtížné brát každý den v potaz. Můžete si to ale zjednodušit a své doporučené množství si vypočítat podle následujícícho vzorečku. V případě třeba horkého dne, ho pak už jen přispůsobíte.