Když se řekne "nutriční terapeut", spoustě lidí naskočí jen jedno slovo – redukce. Ale práce nutričního terapeuta je mnohem širší a může být užitečná v mnoha různých životních situacích. Ať už tě trápí konkrétní zdravotní potíže, chceš si ujasnit, co a jak vlastně jíst, nebo se snažíš vymanit z kolotoče výčitek a diet, právě odborné vedení může být...
Blog
Blog
Poruchy příjmu potravy jsou závažná psychická onemocnění, která se projevují dlouhodobě narušeným vztahem k jídlu, tělu a sobě samému. Často se objevují v dospívání nebo mladé dospělosti, ale mohou propuknout v jakémkoliv věku. Problém není jen v jídle samotném – poruchy příjmu potravy (PPP) jsou výrazem hlubší psychické nepohody, nespokojenosti a...
Nemusíš mít oficiální diagnózu poruchy příjmu potravy, aby tě jídlo stresovalo. Narušený vztah k jídlu je stav, kdy jídlo přestává být přirozenou součástí života a stává se zdrojem úzkosti, výčitek, kontroly nebo kompenzace emocí. Týká se mnoha lidí – často velmi nenápadně.
Dostaňte ze zeleniny to nejlepší
Zelenina je víc než jen příloha na talíři plná vlákniny. Samozejmě, že i to, ale její barevnost a různorodost souvisí také s obsahem látek, které dokáží podpořit zdraví díky svým blahodárným účinkům. Množství těchto látek je ale někdy ovlivněné způsobem, jakým ji připravujeme. V tomto článku se dozvíte, jak zeleninu připravovat tak, abyste o tyto...
Vláknina je často označována za jednu z klíčových složku vyváženého stravování. Přesto ji mnoho lidí nepřijímá v dostatečném množství. Denní doporučený příjem vlákniny dle Světové zdravotnické organizace je pro dospělé je 25 gramů. Proč je vláknina tak důležitá, kde ji najdeme a jak ji jednoduše zařadit do každodenního jídelníčku?
Co může způsobit mléko?
Potravinová alergie na mléko a laktózová intolerance patří mezi často zaměňované zdravotní stavy. Přestože jsou si v některých příznacích velmi podobné, jedná se o dva zcela odlišné mechanismy, které vyžadují odlišné přístupy. Jaké jsou jejich hlavní rozdíly a co byste o nich měli vědět?
Není sýr jako sýr
Sýry jsou pro naše tělo rozhodně prospěšné a to především kvůli vysokému obsahu vápníku a bílkovin. Podobně jako s jakoukoliv jinou potravinou se ale ani na sýry nelze dívat černobíle. Přestože obsahují prospěšné živiny, nachází se v nich také množství tuku a soli. Proto je vhodné tyto údaje při nákupu sledovat.
Je hnědý cukr lepší než bílý?
Je hnědý cukr lepší než bílý? Je součástí spousty "zdravých" receptů. V obchodě za něj dáte tronásobek ceny bílého. Ale přináší ve skutečnosti nějaké benefity? ⠀
Ja káva vhodná jako součást jídelníčku?
Často se v nutriční poradně potkávám s tím, jak se mi pacienti provinile svěřují, že kávu pijí každý den a nemohou se svého zlozvyku zbavit. Jak to tedy s prospěšností kávy je?
Víte, kolik tekutin byste měli denně vypít?
Existuje spousta faktorů, které Vaši aktuální potřebu tekutin ovlivňují (nemoc, počasí, fyzická aktivita…). To všechno by bylo ale velmi obtížné brát každý den v potaz. Můžete si to ale zjednodušit a své doporučené množství si vypočítat podle následujícícho vzorečku. V případě třeba horkého dne, ho pak už jen přispůsobíte.